Bokningen tillhandahålls av Visit Hälsingland Gästrikland AB som också är arrangör och ansvarig för paketresorna. Läs mer Stäng

Digital utställning: Vååjnesasse buektedh - Att synliggöra det osynliggjorda

Område: Sandviken
Kategori: Utställning
Datum: Lördag 27 feb 2021 - lördag 27 mar 2021

Utställning av Tomas Colbengtson som visas digitalt på sociala medier och vår hemsida: www.sandviken.se/konsthallen

Tomas Colbengtsons konst bygger på minnen och erfarenheter från upplevelser och till dagens situation för samer. Den sätter strålkastaren på den samiska historien. Skolan, som påverkade de allra minsta fick genomgripande konsekvenser för det samiska språket. Sydsamiskan dog nästan ut i Tärna-området. Samisk religion blev förbjuden. Staten bedrev rasbiologisk forskning, tvångsförflyttning och andra metoder för att få kontroll över urfolket på Nordkalotten. Hans verk handlar även om stoltheten till det samiska arvet och kunskapen som följer med den.

Med utställningen finns också boken Faamoe. Det är den första konstboken på sydsamiska, och den första boken om en sydsamisk konstnär. Boken ger insikt i Tomas Colbengtsons konst och konstnärskap som har ett särpräglat bildspråk som tar utgångspunkt i sydsamisk och samisk historia, och ett tappat modersmål. Faamoe betyder styrka på sydsamiska.
Boken finns till försäljning och utlån på Folkbiblioteket, Kulturcentrum Sandviken, under utställningsperioden.
Om konstnären:
Tomas Colbengtson är en av Sápmis ledande konstnärer. Han är född 1957 och uppväxt i en liten samisk by, Björkvattnet, Tärna, som är det nordligaste området för det sydsamiska språket. Björkvatten är en central plats för den samiske motståndskampen. Bland annat växte Elsa Laula (1877-1931, samisk feminist, socialist och aktivist) upp här och det första samiske politiska förbundet (Lapska Centralförbundet) stiftades här.
Tomas växte alltså upp med kampen för ett eget språk, rätt till egen religion och självbestämmande. Tomas använder sin samiska bakgrund och naturupplevelser från de nordsvenska fjällen som utgångspunkt för sitt konstnärliga arbete.
Han arbetar med grafik, måleri, skulptur och digital konst. Sedan 1998 har han haft Artist Residency vid Kungliga Tekniska Högskolan i Stockholm. För närvarande undervisar han också på Konstfack, Stockholm, där han själv avslutade sin utbildning i 1991. Tomas har haft flera internationella soloutställningar bland annat i USA, Japan, Tyskland, Island, Färöarna, Grönland, Norge, Finland, Danmark och Sverige.

Datum/Tidpunkt

Datum Tidpunkt Arena/Plats
27 Feb
Lördag 27 feb 2021 Kulturcentrum/Konsthallen
28 Feb
Söndag 28 feb 2021 Kulturcentrum/Konsthallen
1 Mar
Måndag 1 mar 2021 Kulturcentrum/Konsthallen
2 Mar
Tisdag 2 mar 2021 Kulturcentrum/Konsthallen

Kontaktinformation

Telefonnummer
+46 26240204
Arrangör e-post
daniel.palmberg@sandviken.se
Kontaktperson
Daniel Palmberg

Länkar

Hotell

Clarion Hotel Winn

Avstånd: 20,5 km
Clarion Hotel Winn i Gävle är ett centralt beläget förstaklassigt affärs-, konferens- och fritidshotell som präglas av musik, konst och design.
Hotell

Scandic Gävle Väst

Avstånd: 17,7 km
Välkommen till Scandic Gävle Väst Scandic Gävle Väst, det familjevänliga hotellet, ligger nära naturen och endast 10 minuter från Gävles stadskärna.
Hotell

Stadshotellet Princess

Avstånd: 206 meter
"Upptäck friluftslivet i Gästrikland, vi leder dig vidare. Med Kungsberget, Högbobruk och Storsjön runt hörnet vill vi på Stadshotellet Princess erbjuda våra gäster en plats för återhämtning, aktivitet och utveckling."

I närheten av


Kundservice

Gävle turistcenter 026-17 71 17

Sandvikens turistcenter 026-24 13 80

Ockelbo turistbyrå 0297-555 55

Hofors turistbyrå 0290-77 14 01

 • turist@gavle.se
 • Bokningsvillkor
 • Avboka bokning

 • Boka med oss

  • • Hitta Gästriklands boendeutbud
  • • Hitta utbud av upplevelser
  • • Resegaranti vid paketbokning
  • • Säker betalning online
  • • Inga bokningsavgifter
  Build: 2000-01-01 00:00:00, Host: online3core17, DB: o3.cbguide-7297.cbischannel-19683.v1 online3data04.db.citybreak.com:8080, Controller: Event, Action: showdetails

  Kontakta turistcenter

  Telefon: 026-24 13 80

  Postadress: Sandvikens Kommun, 811 80 SANDVIKEN

  Besöksadress: Folkets Hus, Köpmangatan 5-7

  Följ oss på sociala medier