Bokningen tillhandahålls av Visit Hälsingland Gästrikland AB som också är arrangör och ansvarig för paketresorna. Läs mer Stäng

ANNE SOFIE VON OTTER

Område: Gävle
Arena/Plats:
Kategori: Konsert
Datum: Torsdag 17 maj 2018

Från 245 SEK

Efter tre decenniers internationell karriär, och efter att ha hyllats vid de flesta av världens stora operahus, betraktas hovsångerskan Anne Sofie von Otter sedan länge som en av världens ledande lyriska mezzosopraner. Vid sidan av de sceniska framträdandena har von Otter gjort en mängd skivinspelningar – alltifrån opera till kyrkomusik och romanser. Hon har också flera gånger tolkat Kurt Weill – en kompositör som för övrigt har en stark beundrare i Bob Dylan.

Kurt Weill De sju dödssynderna
PAUS
Broadway-sånger

Gävle Symfoniorkester
Chefdirigent Jaime Martin
Anne Sofie von Otter, mezzosopran

Kurt Weill, vars musik nazisterna stämplade som ”degenererad”, var en av Weimartidens ledande avantgardister. Efter att ha skrivit en djärvt modernistisk violinkonsert (1925) inledde han ett långt och tätt samarbete med den ryktbare Bertolt Brecht, vilket resulterade i skandalsuccéer som Tolvskillingsoperan (1928) och operan Silversjön (1933), till text av den expressionistiske dramatikern Georg Kaiser. Men när nazisterna tog makten tvingades Weill att fly – först till Paris, där han bl.a. komponerade baletten De sju dödssynderna.

De sju dödssynderna komponerades i ett återupptaget samarbete med Brecht; resultatet blev ett slags satirisk balett med inslag av sjungna partier. Här möter musik fylld av dissonanta mellankrigsstämningar och därtill med påtaglig kabarékänsla. Verket – som också skulle kunna beskrivas som en blandning av kortopera, balett och sångspel – uruppfördes 1933 i Paris av ett nybildat danskompani, lett av tidigare medarbetare till den nyss avlidne Sergej Diagilev (vars Ryska baletten dessförinnan hade uruppfört Stravinskijs Våroffer). Någon stor succé blev inte uppsättningen – förmodligen delvis därför att den framfördes på tyska; ett språk som få parisare förstod.

De sju dödssynderna kan ses som en av Weimartidens sista manifestationer. En hel epok var på väg att snabbt försvinna. De radikala och kreativa tyska kulturtraditionerna skulle snart vara skingrade och på väg mot koncentrationsläger och gaskamrar – eller som i Kurt Weills fall: mot en ny framtid på en annan kontinent. I hemlandet tolererades inget annat än de nya, nazistiska idealen. Kurt Weill flydde vidare till USA, där han de följande åren skrev musik till Hollywoodfilmer men också operetter och musikaler för Broadway-scenerna – musik som på senare år kommit att uppskattas allt mer.

Datum/Tidpunkt

Datum Tidpunkt Arena/Plats
17 Maj
Torsdag 17 maj 2018 19:00 - 20:30  

Snabbfakta

Prisinformation
Prisgrupp 1: 285 kr Prisgrupp 2: 245 kr Prisgrupp 3: 20 kr (stud/barn)

Kontaktinformation

Telefonnummer (Bokning)
+46 26 172900
Kontaktperson
Mikael Forsblom
E-post
mikael.forsblom@gavle.se
Åldersgräns
0

Faciliteter och service

Faciliteter
Handikappanpassat WC Rökfritt

Länkar

Dela & spara

Skicka
Ditt meddelande har skickats!

Välj tillfällen.

  • Tor 17 maj 2018 19:00 - 20:30 @
OK

Kundservice


Boka med oss

  • • Hitta Gästriklands boendeutbud
  • • Hitta utbud av upplevelser
  • • Resegaranti vid paketbokning
  • • Säker betalning online
  • • Inga bokningsavgifter

Medborgarservice
026-24 00 00

Postadress
Sandvikens kommun
811 80 SANDVIKEN

Besöksadress
Stadshuset,
Odengatan 37

Turistcenter

Sandvikens turistcenter
026-24 13 80

Postadress
Sandvikens kommun
811 80 SANDVIKEN

Besöksadress
Folkets Hus
Köpmangatan 5-7