Bokningen tillhandahålls av Visit Hälsingland Gästrikland AB som också är arrangör och ansvarig för paketresorna. Läs mer Stäng

Orrspel från gömsle

Adress: Kungsbergsvägen 60, 811 95 Järbo Visa karta

Adress: Kungsbergsvägen 60, 811 95 Järbo

Det är mäktigt att uppleva ett orrspel på nära håll. Tupparnas uppvisning och läten är en härlig naturupplevelse. Från våra gömslen ges goda chanser att studera/fotografera deras skådespel.

I det dunkla ljuset brukar de första orrtupparna komma inflygande. Du hör vingslagen och när de landar, kanske du även ser dem.
De har sina bestämda platser och intar sina positioner för att börja spela. Under spelet blåser och kuttrar de, springer omkring med vingarna hängande, breder ut stjärten och kämpar i närkamp mot de andra tupparna. Det är ett fantastiskt skådespel med otroliga läten.

Leken börjar under tidig vår och har man tur kan även hönorna komma till spelplatsen. De håller sig oftast i utkanten och uppsöks senare av de segrande tupparna. Spelet pågår varje morgon under ett par månaders tid i upp till 2-3 timmar. När morgonen börjar bli till dag avslutas oftast spelet och tupparna flyger upp och sätter sig i träden.

- Under 2017 sågs orrar vid 100% av sittningarna. Totalt var det minst 12-14 tuppar som visade sig (vissa dagar 18-20 tuppar) samt ibland 3-8 hönor.
- Andra arter som har observerats är ormvråk, duvhök, tranor samt spår av räv och lodjur.
- Orrarna är som närmast 3-7 meter från gömslet. Vissa spelar ca 15-25 meter från gömslet.

- För fotografering passar 100-400 mm objektiv. Det går naturligtvis också bra att använda enklare utrustning, så som pocket/mobilkamera.

- Gömslena är av tyg, med granris på marken samt liggunderlag ovanpå.
- I sittgömslet finns 2 stolar med ryggstöd och värmande fårskinn.
- Det är ej tillåtet att gå ut ur gömslet eftersom man då skrämmer iväg orrarna. En hink finns i gömslet för nödsituation.
- Våra gömslen har 4 platser (2 i liggömsle och 2 i sittgömsle).

- Samling i Wild Nordics galleri, 2 timmar innan soluppgång.
- Vi åker bil ca 10 km och promenerar ca 200 meter över myren.
- Ni blir hämtade och lämnade av guiden.

Denna aktivitet görs på naturens villkor och det finns ingen garanti för vad vi kommer att få se, höra eller uppleva.

Arrangör: Wild Nordic

Visa mer

Om denna aktivitet

Hotell

Wij Trädgårdar

Avstånd: 18,4 km
I Trädgårdens Hus finns vårt charmiga hotell med utsikt över rosträdgården.
Hotell

Högbo Brukshotell

Avstånd: 20,7 km
På Högbo Brukshotell utanför Gävle hittar du en naturlig mötesplats för alla sinnen. Här finns SPA, golfbana, mountainbikeleder och fina promenadstråk längs sjön. Kanske vill du hyra kanot eller cykla MTB? Annars är ett besök till brukets hantverkare mysigt, eller så är en fika det rätta valet. Vintertid har vi ett konstfruset skidspår som gör att vi kan starta skidsäsongen före många andra!
Bed & Breakfast

B&B i 1700-talsstil på Oklagård

Avstånd: 20,7 km
Njut primitiv lyx på en romantisk liten kringbyggd gård ute på landet som andas historia. Ni bor i gårdens bagarstugan (parstuga) och runt omkring finns timmerbyggnader från olika tidsepoker samt en nyrest Stavkyrka runt husknuten.
Build: 2019-10-23 18:47:58, Host: online3core18, DB: o3.cbguide-7297.cbischannel-19683@online3data03.db.citybreak.com:8080, Controller: Activity, Action: showdetails

Medborgarservice
026-24 00 00

Postadress
Sandvikens kommun
811 80 SANDVIKEN

Besöksadress
Stadshuset,
Odengatan 37

Turistcenter

Sandvikens turistcenter
026-24 13 80

Postadress
Sandvikens kommun
811 80 SANDVIKEN

Besöksadress
Folkets Hus
Köpmangatan 5-7