Bokningen tillhandahålls av Visit Hälsingland Gästrikland AB som också är arrangör och ansvarig för paketresorna. Läs mer Stäng

Spårvägen

Datum: Torsdag 8 dec 2016 - fredag 6 jul 2018 Visa karta

Precis här, vid Michel Becks skulptur Återföreningen, låg vändplatsen för spårvägens röda linje. Konstverket återknyter till platsens historiska roll som just en mötesplats. Den röda linjen invigdes 1909 som Gävles första spårvägslinje. Linjens andra ändhållplats låg uppe vid Femte tvärgatan på Brynäs. Med tiden utökades spårvägstrafiken med en blå och grön linje.

Den röda linjen var särskilt populär om söndagarna då gävleborna gärna gjorde utflykter till Stadsträdgården och Boulognerskogen. Om vädret var vackert kunde linjen till och med bjuda på en tur i öppen släpvagn. Men det gällde att sköta sig som passagerare och omfattande ordningsföreskrifter togs fram för detta ändamål. I dessa finns till och med reglerat hur man skulle stiga av vagnen, nämligen medhöger hand i främre handtaget och med vänstra foten först. Vidare fick inte osnygga varor och större hundar medföras i vagnen. För att få föraren att stanna skulle passagerarna trycka två tydliga slag på signalklockan. Gävle stads spårvägstrafik upphörde 1956 och ersattes med bussar.

Vi skyltar Gävles historia!
Tillsammans med Länsmuseet Gävleborg har Gävle kommun sedan 2009 arbetat med att skylta upp Gävles bebyggelse- och kulturhistoria. Här hittar du texterna precis som de är skrivna på skyltarna runt om i Gävle.

Show more

Tillfällen

Datum    
21 Aug
Måndag 21 aug 2017
22 Aug
Tisdag 22 aug 2017
23 Aug
Onsdag 23 aug 2017
24 Aug
Torsdag 24 aug 2017

Om denna aktivitet

  • Faciliteter
    Husdjur tillåtna
Hotell

Best Western Hotel City

Avstånd: 860 meter
Best Western Hotel City Gävle är ett charmigt och nyrenoverat hotell i bästa cityläge intill Gallerian Nian och Stortorget.
Hotell

Clarion Hotel Winn

Avstånd: 989 meter
Clarion Hotel Winn i Gävle är ett centralt beläget förstaklassigt affärs-, konferens- och fritidshotell som präglas av musik, konst och design.
Hotell

Pensionat City

Avstånd: 874 meter
Pensionat City finns beläget i absolut bästa cityläge intill Gallerian Nian och Stortorget.

Medborgarservice
026-24 00 00

Postadress
Sandvikens kommun
811 80 SANDVIKEN

Besöksadress
Stadshuset,
Odengatan 37

Turistcenter

Sandvikens turistcenter
026-24 13 80

Postadress
Sandvikens kommun
811 80 SANDVIKEN

Besöksadress
Folkets Hus
Köpmangatan 5-7