Bokningen tillhandahålls av Visit Hälsingland Gästrikland AB som också är arrangör och ansvarig för paketresorna. Läs mer Stäng

Vall

Visa karta

Namnet Vall är mycket gammalt. Redan under medeltiden ingick det här området i Valbo sockens prästboställe Vall. Under 1600-talet övergick prästbostället till att bli Kungsladugården Vall och hamnade därmed i statens ägo. Med Vall som huvudegendom byggdes under mitten av 1800-talet ett antal torp här. Torparna arrenderade markerna som de odlade på. Området har med andra ord brukats på många olika vis under årens lopp och spåren från verksamheterna är många och varierande.

Flera av husen du ser på platsen idag är byggda under andra hälften av 1800-talet då Hushållningssällskapet startade en lantbruksskola här. Det var den första i länet. De gamla åkrarna användes av skolan inom undervisningen och för experiment.

Runt byggnaderna anlades en park med slingrande gångar och parkträd och det fanns också en trädgård med drivbänkar och fruktträd. Skolan flyttades 1889 till Runemo i Alfta och egendomen hyrdes då ut till privatpersoner. 1909 togs hela området över av Hälsinge regemente och Stora Vall blev bostad för regementets chef. 1995 lämnade Hälsinge Regemente Stora Vall, sedan dess har området och byggnaderna haft olika ägare.

Vi skyltar Gävles historia!
Tillsammans med Länsmuseet Gävleborg har Gävle kommun sedan 2009 arbetat med att skylta upp Gävles bebyggelse- och kulturhistoria. Här hittar du texterna precis som de är skrivna på skyltarna runt om i Gävle.

Visa mer
Hotell

Scandic Gävle Väst

Avstånd: 1,5 km
Välkommen till Scandic Gävle Väst Scandic Gävle Väst, det familjevänliga hotellet, ligger nära naturen och endast 10 minuter från Gävles stadskärna.
Hotell

Elite Grand Hotel Gävle

Avstånd: 2 km
Ett helt nyrestaurerat Elite Grand Hotel har nu slagit upp portarna i centrala Gävle. Hotellet är ett vackert fyrstjärnigt hotell som erbjuder 124 hotellrum, varav 2 sviter, vacker restaurang med bar och utsikt över Gavleån.
Hotell

Clarion Hotel Winn

Avstånd: 1,5 km
Clarion Hotel Winn i Gävle är ett centralt beläget förstaklassigt affärs-, konferens- och fritidshotell som präglas av musik, konst och design.

Medborgarservice
026-24 00 00

Postadress
Sandvikens kommun
811 80 SANDVIKEN

Besöksadress
Stadshuset,
Odengatan 37

Turistcenter

Sandvikens turistcenter
026-24 13 80

Postadress
Sandvikens kommun
811 80 SANDVIKEN

Besöksadress
Folkets Hus
Köpmangatan 5-7