Bokningen tillhandahålls av Visit Hälsingland Gästrikland AB som också är arrangör och ansvarig för paketresorna. Läs mer Stäng

Gamla och Nya Bruket

Adress: Barrsätragatan , 811 36 Sandviken Visa karta

Adress: Barrsätragatan , 811 36 Sandviken

Gamla och Nya Bruket i Sandviken är två bostadsområden i centrala Sandviken där den Gamla har en kulturhistorisk miljö och den Nya är arkitektritad av en av Sveriges mest betydande arkitekter.

Gamla Bruket, även kallat "envåningsbruket" byggdes 1864-1880 för arbetarna vid det gamla järnverket och byggdes efter förebilder från mönstersamhällen i England och Tyskland.
Det utformades så att varje arbetarfamilj hade ett rum och kök med egen ingång och en liten trädgård.
Idag är miljön kulturhistorisk och ett av husen, Smedsgården, har blivit museum. Här visas hur bruksarbetarfamiljen och förmansfamiljen levde i början av 1900-talet och framåt.

När Nya Bruket utformades på 1970-talet ville Ralph Erskine, en av Sveriges mest betydande arkitekter, återskapa den gamla miljön men med moderna inslag. De låga husen, de kringbyggda gårdarna och färgsättningen liknar ursprunget men kombinerades med nya idéer och former. Resultatet har blivit mycket uppmärksammat såväl i Sverige som utomlands.

Visa mer
Hotell

Stadshotellet Princess

Avstånd: 518 meter
"Upptäck friluftslivet i Gästrikland, vi leder dig vidare. Med Kungsberget, Högbobruk och Storsjön runt hörnet vill vi på Stadshotellet Princess erbjuda våra gäster en plats för återhämtning, aktivitet och utveckling."
Hotell

Alséns hotell

Avstånd: 1,2 km
Alséns Hotell erbjuder ett charmigt rökfritt boende. Rummen är personligt inredda i olika stilar och ger många av våra gäster en känsla av att känna sig som hemma. Hotellet ligger med 5 minuters promenadväg till Göransson Arena/Jernvallen.
Hotell

Högbo Brukshotell

Avstånd: 6,5 km
På Högbo Brukshotell utanför Gävle hittar du en naturlig mötesplats för alla sinnen. Här finns SPA, golfbana, mountainbikeleder och fina promenadstråk längs sjön. Här kan du hyra kanot och cyklar, besöka brukets hantverkare eller ta en fika och koppla av. Vintertid har vi ett konstfruset skidspår som gör att vi kan starta skidsäsongen före många andra.

Medborgarservice
026-24 00 00

Postadress
Sandvikens kommun
811 80 SANDVIKEN

Besöksadress
Stadshuset,
Odengatan 37

Turistcenter

Sandvikens turistcenter
026-24 13 80

Postadress
Sandvikens kommun
811 80 SANDVIKEN

Besöksadress
Folkets Hus
Köpmangatan 5-7